Sud časti HOK-a i Centar za mirenje pri HOK dobili ovlaštenje za rješavanje sporova potrošača cijele EU

Sud časti HOK-a i
Centar za mirenje pri HOK-u
Poštovani ,

Obavještavamo Vas da su komorski Sud časti i Centar za mirenje s danom 11. svibnja 2017. imenovani ovlaštenim tijelima za alternativno rješavanje potrošačkih sporova offline i online-putem ODR (engl. online dispute resolution) platforme Europske komisije.

Postupku notifikacije prethodilo je usklađivanje našeg zakonodavstva s EU Direktivom o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova i ODR Uredbom o online rješavanju potrošačkih sporova na čemu smo radili zadnje tri godine s partnerskim institucijama i resornim ministarstvom te uz podršku naše europske asocijacije UEAPME.

S obzirom da najveće novine u budućem radu Suda časti i Centra za mirenje predstavlja obveza elektronske komunikacije Suda i Centra sa strankama, u razdoblju koje slijedi uz odobrenu financijsku potporu MINGPO-a RH organizirati ćemo edukaciju iz online rješavanja sporova. Ujedno najavljujemo održavanje naše 8. MARS (Međunarodne ARS konferencije) krajem listopada ili početkom studenog na kojoj će zbog aktualnosti jedna od središnjih tema biti upravo online rješavanje sporova.

 

S poštovanjem,
Tajnica Suda časti HOK-a i Centra za mirenje pri HOK-u
Suzana Kolesar, dr.iur.